Sanning och myter om låg libido

Vanligtvis diskuterar vi inte öppet i vårt samhälle sådana ämnen som sexuella relationer, tillfredsställelse och sexlust. Erkänn att det är ganska obekvämt att berätta om en låg libido även för nära vänner. Därför finns det en hel del av spekulationer och missuppfattningar. När man lyssnar på myter om sex och sexlust som cirkulerar bland ens nära och kära får man ingen njutning i sängen och samtidigt börjar tro att det är omöjligt att ändra på.

Nedan kommer vi att behandla de grundläggande myterna om sexuell lust.

1. Låg libido är ett tecken på avvikelser.

Om du har en låg libido betyder det inte att du inte är som alla andra. Du behöver inte försöka öka det så snabbt som möjligt. Det finns vetenskapliga bevis på att libido kan förändras under hela livet: alltså både öka och minska. Det enda problemet med en låg nivå av lust är att det inte passar dig. Till exempel om du sällan känner lust men rent fysiologiskt är ständigt redo att ha sex. Även i detta fall är allt bra med dig.

2. Endast det kvinnliga könet kännetecknas av en låg libido.

Många hävdar att en låg nivå av sexlust är något som endast kvinnor drabbas av. Och forskare har bevisat att det inte är så. Endast 40% av kvinnorna upplever en låg nivå av lust. Män oroar sig för detta mindre ofta och bara 25% av dem känner en låg lust till sexuella relationer. Glöm inte att hormonet testosteron ansvarar för libido och testosteronnivån i den kvinnliga kroppen är ursprungligen mycket lägre än hos män.

Män döljer ofta en låg nivå av sexlust så att de inte betraktas som annorlunda än alla andra. Det är värt att notera att lusten inte har något med kvinnlighet eller manlighet att göra. Kontakta din läkare i fall du är missnöjd med din libido. Man kan alltid påverka och förändra ens lustnivå.

3. Hormoner är skyldiga till en minskning av sexuell lust.

Det är värt att notera att hormonella störningar inträffar i kroppen och kan påverka ens intima förhållande. Men det vore fel att skylla sänkt libido enbart på hormoner. Psykologiska problem och många sjukdomar kan också påverka libido. Till exempel är stress, depression, artrit och hypertoni direkt skyldiga till låg libido.

Observera att även en obalanserad diet och dåliga vanor kan orsaka obalans i intima relationer. Många problem under samlag (smärta, missnöje) kan också leda till en minskning av själva begäret. Det är nödvändigt att förstå och acceptera de faktorer som påverkar låg sexlust. Först efter det blir det möjligt att åtgärda och eliminera dem.

4. Minskningen av sexuell lust kan inte påverka intima relationer

Naturligtvis är sex inte det viktigaste i ett förhållande och äktenskap. Men man måste erkänna att det inte kan finnas någon relation utan sexuell intimitet.

Frånvaro eller brist på sex hos passionerade män kan negativt påverka deras självkänsla. Dessutom kan man börja känna sig ensam och värdelös.

Om du vill behålla en relation bör du ta hänsyn till din sexpartners önskemål. Även om du inte vill ha sex försök att behaga din älskade.

5. Låg libido kan inte ändras

En vanlig myt bland människor är att man skall helt och hållet undvika sexuella relationer om man har en låg lust. Det är felaktigt. Problemet behöver lösas på något av följande sätt:

  • ändra din livsstil;
  • prata med en läkare;
  • sluta ta mediciner;
  • börja använda ginsengrot som kommer att bidra till starkare hälsa;
  • sträva efter balans vad gäller näring, promenader och idrott — det är nyckeln till en normal nivå av sexlust.

Diskussion är grunden till en fungerande relation. Prata gärna med din partner om ditt missnöje, experimentera, prova något nytt (leksaker, nya ställningar). Lär dig att känna och förstå din kropp och berätta för din partner vad du vill. Ni båda kommer att vinna på det!

6. Emotionella relationer och intimitet är mycket viktigare än sex

Många felaktigt tror att man kan vara gift utan att ha sex och att förtroende och känslomässiga relationer är viktigare. Hoppas att du håller med om att sex är nyttigt för både fysisk och psykisk hälsa.

Slutsatsen: det är viktigt för hälsan att bli upphetsad och känna lust. Sex kan göra livet rikare på nya känslor och göra det vardagliga lite festligare.

Många experter inom sexuella relationer och sexologer rekommenderar att lösa alla sorters problem i sängen då spänningen blir överlag mindre vid sexuell tillfredsställelse.