Blåbär: fördelarna med det vilda bäret

Sommaren ger oss möjlighet att njuta av många säsongsbetonade bär och frukter som bara den lata inte äter eller sparar för vintern. Blåbär är en skogsgäst som har många fördelar och som ersätter jordgubbar, körsbär, vinbär och hallon på olika marknader. Det finns bara en nackdel som kan uppstå med blåbär och det är om man plockar dem i ekologiskt missgynnade områden. Eller om man konsumerar dem vid vissa väldefinierade sjukdomar.

Förmodligen vet alla och till och med barn att blåbär är mycket nyttiga för att stärka synen. De används för att tillverka dyraste vitaminkomplexen för ögonen. Men det visar sig att de är nyttiga inte bara för patienter av ögonläkare. På vilket sätt de är nyttiga kommer vi att gå igenom nu. 

Nyttiga egenskaper

Ur vetenskapens synvinkel innehåller blåbär antocyaniner som är specifika antioxidanter samt vitamin C och B-vitaminer. Studier har också funnit organiska syror, mikro- och makroelement, kolhydrater och pektiner som är nödvändiga för våra kroppar. Dessutom om vi jämför blåbär med andra mörka bär såsom druvor och björnbär innehåller de mer nyttiga ämnen.

Om du inte är för lat för att plocka och lagra blåbär under säsongen (det finns många sätt att behålla dem — från frysning och torkning till att koka sylt och kompott) kommer din kropp säkert att tacka dig. Du kommer då kunna konsumera bär inte bara under en månad under skördesäsongen men året runt. Så vad ger användningen av blåbär?

  • Cancerförhindrande verkan (tack vare antocyaniner blockeras utvecklingen av nya bildningar);
  • Mjuk rengöring av tarmarna (tack vare innehållet av pektiner garanteras avlägsnande av gifter, sönderdelningsprodukter och salter av tungmetaller på ett naturligt sätt);
  • Normalisering av matsmältning (blåbär hjälper till vid matsmältningsbesvär, diarré och andra problem med matsmältning vilket är viktigt under sommarsäsongen);
  • Stärkning av hjärtsystemet (genom att stärka blodkärlens väggar och normalisera vikten);
  • Förebyggande av utvecklingen av ögonsjukdomar (också på grund av förstärkning av blodkärlen och mer specifikt av ögonytans bakre väggen);
  • Minskade blodsockernivåer (därför är bäret nyttigt för dem som lider av diabetes);
  • Ökade skyddskrafter i kroppen som helhet (kroppen kan då motstå inte bara luftvägsinfektioner utan också bakterierna som orsakar mer svåra sjukdomar som difteri, dysenteri och tyfoidfeber).

Dessutom påstår gerontologer att blåbär bromsar åldringsprocesser och förbättrar minnet.

Den goda nyheten är att blåbär inte tappar sina nyttiga egenskaper när de bearbetas och processas för lagring. Genom att frysa, torka eller blanda dem med socker får man samma effekter som från ett nyplockat sommarbär.

Förresten anses inte bara bär men också blad att vara nyttiga. På det sättet förlängs skördesäsongen och möjligheten att ta del av nyttiga egenskaper. Avkok av blad används både för intern och extern användning i form av sköljningar, te, kompresser, bad och till och som  ändtarmssköljningar.

Finns det några kontraindikationer mot blåbär?

Läkare påstår att det finns enbart två sjukdomar som förhindrar dig från att äta detta bär:

  • onormal funktion av bukspottkörteln;
  • störning i gallvägarnas funktion.

Som en kontraindikation bör också betraktas inköp av bär i ett område med en ogynnsam miljö, så att säga ”från marken”. Liksom svamp absorberar detta vilda bär alla skadliga element som finns i jorden och luften liksom en disksvamp gör. Sådana bär kommer enbart att skada dig. Så försök att ha det som regeln att inte köpa produkter som du är osäker kring.