Bastu och spermier: när är det bäst att avstå

Det är svårt att hitta en man som inte gillar att träffa vänner och bada bastu. Men om du planerar att bli far bör du avstå från värmebad. Samtidigt får man inte betrakta ett besök i ångbastu som ett preventivmedel och en hundraprocentig garanti mot att bli gravid.

På gamla tider använde man nämligen badhus (samma som bastu) som ett preventivmedel. Denna japanska metod (den enda skillnaden är att de brukade bada i ett fat med varmt vatten) ansågs som effektiv. Men det uppstår en fråga: “Är den här metoden fortfarande effektiv även idag?”

Specialister på detta område hävdar att det sker förändringar i spermiernas kvantitet och kvalitet under ångbadet. Tack vare höga temperaturer och deras påverkan minskar det totala antalet spermier i ejakulatet och även deras rörlighet. Sådana förändringar sker gradvis (det vill säga att det inte observeras några snabba och drastiska förändringar) och fortsätter under en kort tid.

Faktumet är att i den manliga kroppen befinner sig testiklarna i ett säkert område dock utanför “värmekärnan”. Och det är ju ingen slump. Spermierna mognar vid en temperatur på 33-34 grader och denna temperatur är självklart märkbart lägre än 36,6 grader vilket är normen för en frisk person. Så en ökning av temperaturen stör mognadsprocessen.

I en bastu eller bad värms testiklarna upp till 36-37 grader vilket är en kritisk avvikelse för spermieproduktion och aktivitet.

Det är värt att notera att det finns inget direkt samband mellan antalet aktiva spermier och fertilitet (förmåga att befrukta). Och ingen kan säga med säkerhet när exakt efter ett bad eller bastu kommer det att uppstå konsekvenser. Därför får man inte betrakta varma bad och ångrum som ett effektivt preventivmedel. Till slut blir det tydligt att om man inte planerar att skaffa barn så kommer inte ett bastubesök ersätta användning av en kondom eller andra mer pålitliga preventivmetoder. Och män som inom en snar framtid planerar att försöka få barn bör inte besöka ångbad för ofta. De skall inte heller missbruka varma bad. På det sättet kan man öka chansen till graviditet.